Tietoa Lopella® -sisustuspaneeleista ja -listoista

Lopella® -sisustuspuut on valmistettu tarkkaan valikoidusta suomalaisesta männystä. Ne ovat korkealaatuisia ja oikein asennettuina pitkäikäisiä. Voit myös pintakäsitellä vanhat tuotteet uudelleen.

 

Luonnonmateriaali

Oksaisen puun luonteeseen kuuluu epätasainen laatu, kuten puun repeämät ja kuivan sydänpuun halkeamat. Oksattomissa tuotteissa näitä ominaisuuksia ei juurikaan esiinny. Vaihtelevuudet eivät tee tuotteesta virheellistä, vaan ovat puun luontainen ominaisuus. Virheellinen tuote esimerkiksi halkeaa kokonaan väännettäessä normaalein käsivoimin, pontti on rikkinäinen tai paneelista on irronnut oksa kokonaan (=oksanreikä). Huom! Pintakäsittely korostaa puun ominaisuuksia ja saattaa tuoda esille hiushalkeamia, joita käsittelemättömässä puussa silmä ei erota (koskee myösoksattomia tuotteita).

Puupaneeleille olisi ihanteellista, että ilmankosteus pysyisi mahdollisimman tasaisena. Käytännössä sisäilman kosteus voi vaihdella 10-90%:n välillä. Puu turpoaa kostealla ja kutistuu kuivalla säällä. Keskitalvella paneeleiden ja lattialautojen väliin voi ilmestyä rakoja, kesän kosteilla keleillä taas puulattia saattaa ”lainehtia”.
Mäntypaneelit tummuvat vanhetessaan ja pintakäsittelyllä tätä pystytään hidastamaan. Oksaton pintapuu on luonnostaan hieman vaaleampaa. Peittomaalattu tai valkolakattu oksaton puu säilyy pitkään vaaleana oksaisen puun tummuessa nopeammin.

 

Varastointi / säilyttäminen

Lopen Rakennuspuun tuotteet on kuivattu asennuskuiviksi, joka vastaa keskimääräistä huonekosteutta 50%. Varastoi paneelit kuivassa tilassa, vaikka ne olisi paketoitu muoviin. On tärkeää, että puutavaran lämpötila ja kosteus ovat samat kuin huoneen, johon panelointi tehdään.

 

 


CE-merkintä

CE-merkintä on valmistajan ilmoitus siitä, että tuote täyttää sitä koskevat Euroopan unionin vaatimukset

CE-merkintä näkyy tällä hetkellä mm. seuraavissa tuotteissa: lelut, koneet, sähkölaitteet, henkilönsuojaimet, rakennustuotteet, kaasulaitteet, telepäätelaitteet, terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet.

Näistä tuotteista on löydettävissä lisätietoa tuoteryhmäkohtaisesti.

CE-merkinnällä tuotteen valmistaja tai valtuutettu edustaja ilmoittaa viranomaisille, että tuote täyttää direktiivien oleelliset turvallisuusvaatimukset. CE-merkintä voidaan yleensä kiinnittää tuotteeseen ilman puolueettoman osapuolen suorittamaa testausta.

CE-merkintä on pakollinen kaikille niille tuotteille joille on määritetty yhteiseurooppalainen tuotestandardi.

Lopen Rakennuspuun tuotteista tuotestandardien piiriin kuuluvat:

 

 


Puu on ekologinen tuote

Käyttämällä puuta rakentamisessa, sisustamisessa ja kalusteissa voimme omalta osaltamme vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Merkittävin kasvihuonekaasuista on hiilidioksidi, jota poistuu ilmakehästä puiden ja kasvien yhteyttäessä. Puu sitoo kasvaessaan hiilidioksidia itseensä ja pitää sen sisällään tuotteen koko käyttöiän ajan. Sisustuspaneelien pitkäikäisyyden ansiosta puun sitoma hiilidioksidi ei vapaudu ilmakehään pitkään aikaan, ja uusi puu ehtii kasvaa edellisen tilalle paneelin käyttöiän aikana. Käyttämällä puuta tuetaan metsien hoitoa ja otetaan ilmakehästä talteen enemmän hiilidioksidia. Valitsemalla rakennusmateriaaliksi puun vähennät siis ilmasta hiilidioksidia. Ympäristön kannalta on vieläkin tärkeämpää, että päästöjä aiheuttavia materiaaleja jää käyttämättä.

Lopen Rakennuspuun tuotteet valmistetaan suomalaisesta tarkkaan valitusta mäntypuusta. Jatkojalostamme myös kotimaista kuusta, josta valmistamme saunapaneeleja. Pyrimme panostamaan maakunnallisuuteen ja ostamaan puutavaraa lähiseudulta. Tuotannossa pyrimme ympäristöystävällisyyteen. Tuotteiden pintakäsittelyyn käytämme ainoastaan kotimaisia, vesiohenteisia maaleja ja lakkoja. Lopen Rakennuspuussa lähes kaikki sahausprosessista kertyvät sivutuotteet (sahanpurut, kuoret, kutterit) käytetään hyödyksi sahatavaran kuivaamisessa. Loput myydään esimerkiksi maa- tai hevostilojen käyttöön.

Tuotteiden pakkaamiseen käytämme kierrätyskelpoista kutistekalvoa, jota voidaan käyttää uudelleen tai polttaa energiaksi. Lopen Rakennuspuulla on Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy:n myöntämä todistus siitä, että huolehdimme markkinoille toimittamiemme pakkausten hyötykäytöstä EU:n direktiivien ja jätelain mukaisesti.

 


Sertifikaatit

Palonsuojasertifikaatti suoritustason pysyvyydestä
10991_suomi.pdf

Puun alkuperäketjun todentaminen
PEFC_suomi.pdf

Chain of custody certificate
PEFC_englanti.pdf